skip to main content

Φεστιβάλ Νεολαίας του δήμου ΠαλιανήςΜε "ρακοβραδιά» στη μαγευτική πλατεία της Αγίας Παρασκευής του χωριού Σίβα, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ με μεγάλη επιτυχία το 5ο Φεστιβάλ Νεολαίας «Παλιανή 2008», που πραγματοποιήθηκε στον ομώνυμο δήμο. Τις τετραήμερες εκδηλώσεις διοργάνωσε το Τοπικό Συμβούλιο Νεολαίας Παλιανής, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή.

Οι εκδηλώσεις «άνοιξαν» το βράδυ της Πέμπτης στο Βενεράτο με τη θεατρική παράσταση «Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή» από τη θεατρική ομάδα της Αυγενικής. Στον προαύλιο χώρο του γυμνασίου Βενεράτου είχαν στηθεί περίπτερα από τα οποία παρουσιάζονταν οι εκδηλώσεις του δήμου Παλιανής κατά τους περασμένους μήνες (αποκριές, χρωματισμός γέφυρας - περιβάλλον κλπ) με κορυφαία το 3ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής δήμου Παλιανής το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Το βράδυ της Παρασκευής το 5ο Φεστιβάλ Νεολαίας «Παλιανή 2008», συνεχίστηκε στον εκπληκτικό χώρο του παλιού σχολείου των Κερασίων με «Παραδοσιακά μαγειρέματα». Γυναίκες και από τα τέσσερα χωριά του δήμου Παλιανής, μαγείρεψαν παραδοσιακά φαγητά και νοστιμότατα εδέσματα τα οποία προσέφεραν στο κοινό. Τα οινοποιεία του δήμου προσέφεραν εκλεκτά κρασιά, ενώ νεαροί λυράρηδες, λαουτιέρηδες και μαντολινάδες, ηλικίας 16-20 χρονών, πραγματικά ταλέντα από τα χωριά του δήμου, «φρόντισαν» να ανεβάσουν το κέφι και να «κρατήσουν» το χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες...Βράβευσαν τους οινοποιούςΤο βράδυ του Σαββάτου σε μία πολύ ωραία εκδήλωση στην πλατεία Αγίου Γεωργίου της Αυγενικής, η δημοτική Aρχή βράβευσε τους οινοποιούς του δήμου Παλιανής οι οποίοι πολλές φορές έχουν διακριθεί σε διεθνείς διοργανώσεις, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση των οίνων που παράγονται στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, τιμητικό δίπλωμα απονεμήθηκε στο οινοποιείο Silva της Ειρήνης Δασκαλάκη που απέσπασε «Μεγάλο χρυσό βραβείο» στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμού Οίνου της Θεσσαλονίκης για την παραγωγή του «Syrah - Κοτσιφάλι 2006». Επίσης τιμητικό δίπλωμα απονεμήθηκε στο οινοποιείο «Παλιανής Γη» το οποίο είχε αποσπάσει για τα κρασιά του τρία αργυρά μετάλλια στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου της Θεσσαλονίκης. Ακόμα, τιμητικά διπλώματα απονεμήθηκαν στα οινοποιεία «Ιδαία Οινοποιητική» του Βασίλη Λαδερού και «Ευφροσύνη» της Μαρίας Τυλάκη που απέσπασαν αργυρά μετάλλια στον ίδιο διεθνή διαγωνισμό.

Έπαινοι απονεμήθηκαν στα οινοποιεία «Κρασιά Χονδροζουμάκης», «Αφοί Μελαμπιανάκη Ο.Ε.» και «Οικογενειακό Οινοποιείο Βοριζανάκη» για τη συμβολή τους στην αναβάθμιση των οίνων που παράγονται στο δήμο Παλιανής.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Παλιανής Αριστείδης Μπολάκης τόνισε ότι «ο δήμος μας πιστός στη δημιουργική ανάπτυξη του νομού Ηρακλείου και δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού, στηρίζει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της ενδοχώρας και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ανταγωνιστικής θέσης του οινοπαραγωγικού κλάδου. Η ιστορική, πολιτισμική, φυσιολατρική και γεωγραφική αξία που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την οινοποιητική παράδοση ανακαλύπτουν το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο της ενδοχώρας και διαπιστώνουν τη σύγχρονη δυναμική του κλάδου παραγωγής κρασιών στο νομό Ηρακλείου. Απόψε, εδώ στην Αυγενική, υπογράμμισε ο κ. Μπολάκης, έχουμε την τιμή να βραβεύσουμε οινοποιούς που με τον καλύτερο τρόπο εκπροσώπησαν τον τόπο μας σε διεθνείς διαγωνισμούς. Είμαστε υπερήφανοι για αυτούς και ευχόμαστε να συνεχίσουν και εκείνοι να εκπροσωπούν επάξια το δήμο μας τα επόμενα χρόνια».

Την παρουσίαση της βραδιάς έκανε η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σίβας και επίσης πρόεδρος του συλλόγου Γυναικών Δήμου Παλιανής Ειρήνη Σενετάκη.

Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με το συγκρότημα του λυράρη από το Βενεράτο Μιχάλη Ξενάκη ο οποίος με σεβασμό στην κρητική μουσική παράδοση αφιλοκερδώς κράτησε συντροφιά στο κοινό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ανεβάζοντας το κέφι στα ύψη!

Φίλοι με τους κατοίκους οι ξένοι γλύπτες

Όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου Παλιανής, παρακολούθησαν οι Έλληνες και οι ξένοι γλύπτες που μετέχουν στο 3ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής με θέμα «Οίνος και Πνεύμα» το οποίο ως γνωστό πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου.

Οι ξένοι φιλοξενούμενοι του δήμου Παλιανής που τις μέρες φιλοτεχνούν τα έργα τους στο χώρο του συμποσίου, τις νύκτες γεύονταν παραδοσιακά εδέσματα, έπιναν εκλεκτό κρασί, μάθαιναν κρητικούς χορούς και τραγούδια στα γλέντια και γενικά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όλοι εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια για την κρητική φιλοξενία, το θαυμάσιο κρασί και τα εκλεκτά εδέσματα της κρητικής κουζίνας κι έχουν γίνει φίλοι με τους κατοίκους των τεσσάρων χωριών του δήμου.

Πηγή :

Πέλλα Λασηθιωτάκη

Εφημερίδα Πατρίς