skip to main content

Κρητικό τυρί


Το νησί φημίζεται για την πλούσια χλωρίδα του, αφού από το σύνολο των φυτών που ευδοκιμούν στην Ευρώπη, το 70% περίπου βρίσκεται στην Κρήτη. Χαρακτηριστικά θα βρείτε παντού θυμάρι, ρίγανη, θρούμπη, μέντα, δίκταμο, ραδίκια, φασκόμηλο, μαντζουράνα και πάρα πολλά άλλα αρωματικά φυτά και βότανα, πλούσια σε πρωτεΐνες.
Έτσι, λοιπόν, τα γαλακτοφόρα ζώα έχουν την δυνατότητα σχεδόν όλο το χρόνο να τρέφονται ελεύθερα από την πλούσια βλάστηση του νησιού, και μόνο τις εποχές της ξηρασίας ή των βροχών τρέφονται με ζωοτροφές φυτικής προέλευσης. Αυτή η ποιοτική διατροφή συνεπάγεται ότι το γάλα που παράγεται είναι πλούσιο σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, καθαρό, υγιεινό και παράλληλα εύγευστο και αρωματικό.
Η μεγαλύτερη ποσότητα προέρχεται από πρόβατα, ενώ μια μικρότερη (περίπου το 30%) από κατσίκες.