skip to main content

Γαλακτοκομικά Κρήτης


Το νησί της Κρήτης, το τρίτο μεγαλύτερο της Μεσογείου, φημίζεται για την παράδοση του στα τυροκομικά προϊόντα. Τα ζώα που ζουν στο νησί είναι κυρίως η προβατίνα και η κατσίκα, το γάλα των οποίων χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρασκευή τυριού και άλλων προϊόντων γάλακτος. Γνωρίζουμε από τη μυθολογία ότι ο Ζευς, πατέρας των αρχαίων θεών, μεγάλωσε στα βουνά της Κρήτης τρεφόμενος από το γάλα της κατσίκας Αμάλθειας. Ενώ αρχαιολογικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα προμινωικά χρόνια οι Κρήτες, χρησιμοποιούσαν τυρί στη διατροφή τους. Τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού είναι : Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ, ανθότυρος φρέσκος και ώριμος (ξηρός) και φρέσκα αλοιφώδη τυριά (μυζήθρα, ξυνομυζήθρα, πηχτόγαλο Χανίων) και γιαούρτι.