skip to main content

Κρητική σταφίδα

Στην Κρήτη η σταφίδα και ο μούστος αποτελούν, μαζί με το μέλι, τις πιο σημαντικές παραδοσιακές γλυκαντικές ύλες. Η καλλιέργεια του αμπελιού στο νησί χρονολογείται από τα προϊστορικά χρόνια. Η Παρασκευή  σταφίδας δείχνει την ευρηματικότητα του ανθρώπου να διατηρήσει σε σχεδόν αφυδατωμένη (αποξηραμένη) μορφή ένα προϊόν που η φύση το χαρίζει μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οι αμπελώνες της Κρήτης παράγουν ποικιλίες ιδανικές για σταφιδοποίηση. Η αποξήρανση τους γίνεται κάτω απ τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο του νησιού, με τρόπο φυσικό. Το τελικό προϊόν περνά από μια σχολαστική διαδικασία διαλογής και συσκευάζεται με σύγχρονα μηχανήματα για να φτάσει στην κατανάλωση αυθεντικό· να θυμίζει έντονα τη γεύση και το άρωμα του σταφυλιού. Κι όχι μόνο τη γεύση,  η σταφίδα είναι μια πλούσια πηγή ιχνοστοιχείων και μεταλλικών αλάτων (ασβέστιο, κάλλιο, μαγνήσιο, φώσφορος, σίδηρος και άλλα).