skip to main content

Γυπαετός ή ο «Κοκκαλάς» της Κρήτης

Ο Γυπαετός είναι το σπανιότερο είδος γύπα στην Ευρώπη. Ο πληθυσμός του είδους στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου (Ευρώπη, Βόρειος Αφρική, Τουρκία, Μέση Ανατολή και Υπερκαυκασία) εκτιμάται σε όχι περισσότερα από 300 ζευγάρια. Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός αποτελείται από 120 αναπαραγωγικά ζευγάρια, από τα οποία τα 114 απαντώνται σε χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Γυπαετός είναι το μοναδικό πλάσμα στον κόσμο που τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με κόκαλα . Η δίαιτα του αποτελείται κατά 70-90% από κόκκαλα κτηνοτροφικών ζώων κυρίως αιγοπροβάτων η μικρών άγριων οπληφόρων όπως αγριόγιδα, αγριοπρόβατα αλλά ακόμη και με μαρμότες και μεταναστευτικά πουλιά ακόμη και σε μέγεθος του φυλλοσκόπου που βρίσκει νεκρά στο χιόνι (Hiraldo et al. 1979; Cramp & Simmons 1980; Brown & Plug 1990; Heredia & Heredia 1991).
Στην Κρήτη οι βοσκοί το αποκαλούν «Κοκκαλά», καθώς από πολύ παλιά το βλέπουν να σπάει τα μεγαλύτερα κοκάλα με μια χαρακτηριστική τεχνική. Τα πετάει από μεγάλο ύψος σε απότομα μυτερά βράχια ακολουθώντας τα με μια σπειροειδή κάθοδο. Αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνει αρκετές φορές μέχρι να σπάσουν και στη συνέχεια τρωει τα κομμάτια ξεκινώντας από το μεδούλι. Τα μικρότερα κοκάλα τα καταπίνει ολόκληρα και το στομάχι του, με τα πανίσχυρα γαστρικά υγρά (PH? 1) που διαθέτει, τα χωνεύει με ευκολία. Αυτή η διατροφική του συνήθεια φαντάζει περίεργη, αλλά από τη στιγμή που έχει λυθεί το πρόβλημα της πέψης, τα κόκαλα αποτελούν μια πολύ θρεπτική και εύκολα αποθηκεύσιμη τροφή, για την οποία επιπλέον έχει ελάχιστους ανταγωνιστές.